Националният център за изследвания и подготовка по сигурност и антитероризъм

предлага курс  на тема „Стрелба и тактика при близък бой в сгради и помещения”.

 

Статитстика на ФБР показва, че около 85% от загиналите при престрелки с огнестрелно оръжие полицаи и агенти на ФБР даже не са успели да извадят личното си оръжие. От останалите над 60% загиват поради неумение или недостатътъчна подготвка да стрелят точно по движещи се цели и при необходимост от придвижване и търсене на прикритие, в състояние на стрес, заплаха за живота, объркване, страх и наличие на повече от един въоръжени противници. Изследванията показват, че точните попадения при близка стрелба в състояние на стрес възлизат на не повече от 30% от дадените общо изстрели.

Някои инциденти от 2013 г (например стрелбата в дискотеката в Ихтиман, застреляният от служител в охранителна фирма случаен минувач при преследване на крадец и др) показват, че охранители и даже редови полицаи не са достатъчно подготвени за стрелба и тактически действия при стълкновения с въоръжени криминални престъпници, въоръжени грабежи и терористични актове. Затова изводът е, че се налага специализирана подготовка за стрелба и близък бой, в съчетание с тактиката на бойни действия в помещения и сгради. Тази подготовка е насочена преди всичко към оцеляване на обучаемите, на които може да им се наложи противодействие срещу въоръжени лица, а също така в определени ситуации и неутрализиране на престъпници и терористи при усложенени обстоятелства.

Изследванията и анализите показват, че резултатна подгототовка за стрелба в близък бой може да се провежда и без да е необходимо всекидневна продължителна стрелба по мишени.

Обучението в курса „Стрелба и тактика при близък бой в сгради и помещения” е  организирано в модулни теоретични и практически занятия, които позволяват бърз прогрес, тъй като предлагат разбираема и лесно приложима в практиката методика, насочена към отчитане на индивидуалните особености на обучаемите, към овладяване и осмисляне на основните правила и приниципи, което позволява продължаването й в самостоятелна форма, без да е необходимо честото посещаване на стрелбище. Това се постига благодарение на „сухите тренировки” в началния период на обучението, а на стрелбището само се проверяват и затвърждават уменията, създадени от първоначаната и следващата я самостоятелна подготовка. Освен това обучаемите получават препоръки и методика за по-нататъшна самостоятелна подготовка за усъвършенстване на постигнатите умения и навици за стрелба и тактически действия при близък бой в сгради и помещения. За удобство на обучаемите подготовката е разделена на отделни модули, съчетаващи теория и практика.

 1. Теоретично-практическия модул на тема „Стрелба и тактика в близкия бой” се състои от две части лекции и упражнения. Първата част на модула е на тема: „Принципи, правила и особености на стрелбата при близък бой”. Обхваща четири учебни часа и в нея се разкриват особеностите на инстинктивната и близката стрелба без използване на мерни прибори, усвояват се основни техники на бойни стойки, захвати на оръжието, спускане, специални техники за стрелба, стрелба по движещи се цели и в особени условия. В модула се овладяват упражнения за инстинктивна и точна стрелба в различни условия без използване на мерни прибори.

Втората част от модула е на тема „Тактически действия в сгради и помещения”. Излага накратко теоретичните основи за бойни действия в помещения, сгради и населени пунктове. Състои се от два учебни часа, в които се разкриват начините за придвижване в близост до сгради, в които се укриват враждебно настроени въоръжени лица; начините за безопасно проникване, придвижване и оцеляване в сгради и помещения при вероятност от противодействие от страна на въоръжени и терористи.

 1. Практически модул по стрелба. Шест учебни часа. Провежда се на стрелбище и включва затвърждаване на уменията и навиците за бърза и инстинктивна стрелба, стрелба по повече от една цел, на различни разстояния, при ограничена видимост.
 2. Практически модул „Тактика на бойни действия в сгради и помещения”. Шест учебни часа. Провежда в необитаема сграда. Обучението създава практически умения по навлизане в или евакуиране от сградата при наличие на въоръжено противодействие; създаване на умения за безопасно придвижване и стрелба в различни помещения, коридори, стълбища. Провежда се с оръжие без патрони.

Допълнителна информация:

 • Необходимо е участниците в курса да притежават лично късо огнестрелно оръжие.
 • Първият модул се провежда в учебна зала.
 • Втория модул се провежда в стрелбище
 • Третият модул се провежда в необитаема сграда или в такава по избор на клиента
 • Първият и третият модул се провеждат с оръжие без патрони.
 • Във втория модул е необходимо изстрелването на 150-200 патрона, закупувани отделно от обучаемите.
 • Участниците получават удостоверение за преминатото обучение; материали с упражнения за самостоятелни тренировки и презентации по програмата за обучение.
 • Такси за участие:
 • Първи модул – 190 лв.
 • Втори модул – 80 лв.
 • Трети модул – 90 лв.
 • Приблизителна цена на боеприпасите:
 • 9х18 мм – 150 бр. – 65 лв.
 • 9х19 мм – 150 бр.  - 75 лв. (забележка – цените на боеприпасите са в зависимост от стрелбището.)

Дати за провеждане на обучението:

•  Обучението се провежда периодично по договаряне; в срок до две седмици от получаване на заявка за присъствие на минимум 4 участници или на фиксирани дати, които ще се обявяват на интернет-страницата www.terrorism.bravesites.com и страницата на Национален център за изследвания и подготовка по сигурност и антитероризъм във Фейсбук.

•  Може да се провежда обучение само за личния състав на отделна фирма, при което таксата за обучение е фиксирана сума по договаряне, независеща от броя на присъстващите.

​Възможно е провеждането на индивидуално обучение на едно лице, като цената е 650 лв. 

•  Преподавател – д-р Пламен Василев, тел за връзка 0884 720050; ел. поща: plvassilev@gmail.com

20016